Aurul spot a urcat la 1.317,1 dolari pe uncie, iar la ora 10:13 GMT era tranzactionat la 1.315,65 dolari pe uncie, peste nivelul de 1.305,25 dolari pe uncie atins la inchiderea tranzactiilor de joi de la New York.

Contractele pentru aurul destinat pietei americane, cu livrare in decembrie, au avansat cu 8,2 dolari, la 1.317,8 dolari pe uncie.

Aurul a incheiat luna septembrie cu a opta crestere trimestriala consecutiva, potrivit analistilor, cu un avans de 6%.

Situatia economica a Statelor Unite este atat de fragila incat orice inrautatire a datelor va determina apreciarea pretului aurului, analistii anticipand noi masuri de stimulare dupa alegerile legislative din 10 noiembrie, a aratat Pradeep Unni, analist la compania Richcomm Global Services.

Euro a continuat sa se aprecieze vineri, la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni fata de dolari, in urma unor informatii pozitive din China care au sporit interesul pentru plasamente in monede considerate mai riscante, care aduc un randament mai ridicat.

Citeste si:

Slabiciunea dolarului creste cererea pentru aur, considerat un plasament alternativ sigur.

Dolarul a avut in septembrie cea mai proasta luna dupa mai 2009 fata de un cos de sase valute importante, precum si cel mai slab trimestru dupa 2002.

Euro a urcat cu 0,8%, la 1,3763 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins de la jumatatea lunii martie, la ora 11:00 GMT fiind cotat la 1,3733 dolari pe unitate.

Indicele dolarului a atins 78,147 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie.