Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit sa cedeze maxim doua locuri dintre cele detinute in conducerea FMI, in conditiile in care reprezentarea lor in institutia financiara internationala este considerata excesiva de catre Statele Unite si tarile emergente, transmite AFP, preluata de Mediafax.
"Avem un acord referitor la discutiile din FMI. Vom incepe discutii cu partenerii din FMI, apoi poate cu SUA, dar si cu alte state", a declarat ministrul belgian de Finante Didier Reynders, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii, dupa o reuniune cu omologii sai europeni, la Bruxelles.

El a explicat ca este vorba despre organizarea revizuirii cotelor de reprezentare in consiliul de administratie al Fondului Monetar International, in favoarea tarilor emergente, a celor sub-reprezentate, dar si despre modificarea functionarii consiliului de administratie.

Astfel, europenii vor propune analizarea optiunii de a renunta la doua locuri in board-ul FMI, a precizat Reynders.

Numarul posturilor detinute de europeni, in prezent noua dintr-un total de 24, ar scadea astfel la sapte, gratie unui sistem de rotatie intre statele europene si cele emergente, sau in cadrul consiliului de administratie, detaliile urmand sa fie definite.

In schimb, Reynders a precizat ca europenii vor ca numarul de directori din consiliul de administratie al FMI sa ramana 24, in timp ce Statele Unite sustin restrangerea posturilor.

Europenii vor in schimb mai multe competente la nivel politic si luarea in discutie a dreptului de veto detinut de SUA in institutia financiara.

Intre 8-10 octombrie, la Washington, va avea loc reuniunea anuala a FMI, la care va fi discutata repartizarea posturilor din consiliul de administratie, problema care provoaca diviziuni intre membrii Fondului.

Componenta consiliului de administratie este innoita o data la doi ani, iar in acest an procedura trebuie sa aiba loc inainte de 1 noiembrie.

In prezent, consiliul include 24 de membri, dar statutul FMI prevede numai 20, astfel incat, daca nu va avea loc un acord pentru mentinerea exceptiei, unele state vor fi nevoite sa renunte la reprezentare.

SUA vor modernizarea institutiei, astfel incat tarile europene sa accepte reducerea numarului lor de posturi in favoarea statelor emergente, care vor o influenta sporita la nivelul Fondului, in conformitate cu dezvoltarea lor economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri