Calificativele bancii au fost puse sub supraveghere la 16 iulie, dupa ce a inaintat statului elen o oferta pentru achizitia a 77,31% din ATEbank, de asemenea cu activitati in Romania, si 33,04% din Postbank.

Ratingurile bancii au fost confirmate la "BB" pentru imprumuturi pe termen lung si "B" pe perioada scurta, potrivit unui comunicat al S&P. Perspectiva pentru calificativul pe termen lung este negativa.

Actualul rating al Piraeus reflecta, in principal, riscul rezultat din expunerea la problemele din Grecia, piata de origine a Piraeus, dar si pozitia solida a bancii, strategia adecvata si capitalul suficient, noteaza analistii S&P. Intre factorii cu impact negativ se numara profilul de risc mai ridicat, din cauza operatiunilor importante din sud-estul Europei, dificultatile de finantare si vulnerabilitatea bancii la o deteriorare a climatului economic, care va afecta, probabil, rezultatele si calitatea activelor.

Citeste si:

"Perspective negativa are la baza posibilitatea unei revizuiri in scadere a ratingului, daca rezultatele operationale se inrautatesc semnificativ", a afirmat Luigi Motti, analist la S&P.

Grupul elen Piraeus detine pe piata locala Piraeus Bank Romania, Piraeus Leasing, care activeaza in domeniul serviciilor financiare si Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania, companie specializata in activitatile de intermediere si brokeraj in asigurari si reasigurari.

ATEbank Grecia controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii.