Deficitul de cont curent al UE, la cote mari

Din primele estimari ale Eurostat, biroul european de sattistica, deficitul de cont curent al celor 25 de state din Uniunea Europeana a fost de 21,1 miliarde euro in trimestrul al treilea din 2005, fata de 9,1 miliarde euro, cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea din acest an, deficitul de cont curent a fost putin mai mare, respectiv 21,2 miliarde euro.

In plus, s-a consemnat un surplus comercial de 9,6 miliarde euro din sectorul serviciilor, dar mai scazut fata de acelasi trimestru din 2004, cand UE a avut un surplus al balantei comerciale de 10,8 miliarde euro, si, de asemenea, in scadere fata de trimestrul al doilea din acest an cand s-a obtinut un surplus de 15,3 miliarde euro. In relatie cu PIB-ul UE, balanta de cont curent in trimestrul al treilea din 2005 este de -0,8% din PIB, la fel ca in trimestrul al doilea din anul curent, cele mai crescute procente din acest an, in primul trimestru inregistrandu-se un minus al balantei de cont curent de 0,7%.

Fata de anul anterior, aceste cifre sunt mult mai mari, in trimestrul al patrulea din 2004, balanta de cont curent fiind pozitiva, <0,1%, iar in trimestrul al treilea din 2004, balanta a fost de -0,4%.

Eurostat mentioneaza ca aceste date sunt preliminarii, urmand ca ele sa fie supuse analizei si, eventual, revizuite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri