Bulgaria vrea sa vanda anul urmator producatorul de tigarete Bulgartabak (BT), cea mai mare fabrica de armament din tara si pachete minoritare la companiile de distributie de energie, pentru a obtine fonduri necesare acoperirii celui mai mare deficit bugetar din ultimul deceniu, transmite Bloomberg.

Agentia pentru Privatizari estimeaza ca va obtine anul urmator 411 milioane de leva (circa 205 milioane de euro) din vanzarea de active, a afirmat seful institutiei, Emil Karanikolov, intr-un interviu, anunta Mediafax.

Veniturile de acest an sunt estimate la 100 de milioane de leva (50 milioane de euro), din vanzarea de pachete minoritare de actiuni la companii mici sau perceperea de penalitati pentru incalcarea angajamentelor asumate de companii la privatizare.

"Vom ramane cu o gama larga de active pe care vrem sa le vindem anul urmator. BT, participatia minoritara a statului la subsidiara de distributie de energie a E.ON, doua companii de stat din domeniul constructiilor dar si zone duty-free vor fi oferite spre vanzare", a spus el.

Bulgaria trebuie sa reduca deficitul de 4,8% din PIB inregistrat in acest an sub pragul de 3%, permis in Uniunea Europeana, pana la finele anul urmator, sau seva confrunta cu penalitati din partea executivului comunitar.

Autoritatile bulgare vizeaza un deficit de 2,5% din PIB pentru 2011.

Companiile de constructii Montagi si Technoexportstroi, fabrica de armament VAZ, cea mai mare din tara, sau o participatie de 33% la compania de distributie de energie controlata de E.ON vor fi printre primele active scoase la vanzare. Guvernul va analiza, de asemenea, vanzarea a 35% din fabrica de armament Arsenal, care produce o varianta a pistolului mitraliera Kalasnikov.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
British American Tobacco face investitii de 60 mil. euro in Ploiesti