O taxa europeana suplimentara asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea strange pana la 25 miliarde de euro la bugetele guvernelor din Uniunea Europeana (UE), estimeaza Comisia Europeana, potrivit Reuters.
CE a prezentat proiectul unei "taxe pe activitatile financiare", aratand ca bancile sunt subtaxate si ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care au fost afectate de criza mondiala, informeaza Mediafax.

"Consider ca ideile propuse astazi de Comisie sunt adecvate pentru a ne asigura ca sectorul financiar efectueaza o contributie corecta la cele mai importante probleme din UE si din lume", a declarat comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta.

Introducerea taxei reprezinta cea mai buna solutie pentru cresterea stabilitatii sectorului financiar, majorarea veniturilor bugetelor de stat si fiscalizarea mai corecta a unui sector care este scutit de taxa pe valoare adaugata, noteaza Reuters.

Daca autoritatile ar aplica o astfel de taxa de numai 5% pe renumeratiile totale din sistem si pe profiturile bancilor, veniturile s-ar putea ridica la 25 miliarde de euro, estimeaza Comisia.

CE va derula in continuare un studiu de impact, inainte ca propunerea sa devina initiativa legislativa, anul viitor.

Liderii UE au convenit in luna iunie ca blocul comunitar ar trebui sa-si asume pozitia de lider in stabilirea unei abordari globale privind introducerea unui sistem de taxe asupra bancilor.

Premierul birtanic David Cameron a declarat miercuri ca guvernul "rezolva situatia bancilor" pentru a incuraja creditarea catre firmele mici. Surse guvernamentale sustin ca aceasta afirmatie reprezinta un avertisment catre institutiile de credit, care ar trebui sa creasca imprumuturile pentru a evita o reactie dura a autoritatilor de la Londra, probabil sub forma unei taxe pe profit si remuneratii.

FMI a propus in acest an liderilor G20 o taxa pe activitati financiare, insa ideea nu a fost adoptata la scara larga. Uniunea Europeana s-a pus deja de acord ca, in principiu, interventiile de "bailout" trebuie suportate de banci, si nu de contribuabili.

Insa liderii europeni nu au ajuns inca la un consens in privinta destinatiei banilor proveniti dintr-o astfel de taxa, unele voci cerand crearea unui fond de bailout in care sa fie varsate fondurile, in timp ce un alt curent de opinie vrea ca sumele sa intre la bugetele de stat.

Comisia Europeana noteaza ca dezbaterea privind destinatia veniturilor dintr-o astfel de taxa ar trebui sa aiba loc "cu mult mai tarziu".

La nivel mondial, CE propune o taxa pe tranzactiile financiare, idee pe care o va prezenta la summit-ul G20 din noiembrie.

Liderii G20 au respins insa anterior aceasta idee, notand ca modul in care guvernele nationale vor sa-si recupereze banii investiti in banci in urma crizei mondiale trebuie sa ramana la latitudinea fiecarui stat.

Nicio tara nu vrea insa sa ia o decizie pe cont propriu, pentru a nu crea dezechilibre de ordin competitional intre bancile locale si competitorii lor din alte jurisdictii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri