Programul va asigura 3.100 miliarde de yeni sprijinirii economiilor regionale si afacerilor mici, potrivit Ministerului nipon al Finantelor.

Pachetul de masuri prevede, printre altele, alocarea de fonduri pentru gasirea de noi surse de metale rare, in conditiile in care China a intrerupt luna trecuta livrarile din aceste materii prime catre Japonia in urma unor dispute teritoriale. Planul mizeaza, totodata, pe puterea yenului pentru sprijinirea proiectelor din strainatate.

Programul guvernului are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a deveni functional si vine in contextul in care exporturile si productia industriala incetinesc.

"Cea mai mare problema cu aceste stimulente este momentul in care el intervine. A venit prea tarziu pentru a rezolva problema incetinirii asteptate pentru perioada octombrie-decembrie. Proiectul nu va trece de Parlament pana in decembrie sau chiar ianuarie", a afirmat Hirokata Kusaba, economist la Mizuho Research Institute.

Citeste si:

Guvernul anticipeaza ca pachetul de masuri de stimulate economica va contribui cu 0,6% la cresterea Produsului Intern Brut si va infiinta sau va ajuta la pastrarea a 450.000-500.000 de locuri de munca.
Aprecierea yenului a determinat exportatorii niponi sa reduca estimarile de profit si guvernul sa intervina pe piata valutara, luna trecuta, pentru prima data dupa 2004.

Premierul nipon, Naoto Kan, a prezentat in septembrie un plan de stimulare economica de 915 miliarde de yeni, apreciat de partidele de opozitie ca fiind prea mic pentru a raspunde aprecierii yenului si unei perioade de peste zece ani de deflatie. Banca Japoniei a redus la inceputul acestei saptamani dobanda cheie la zero, de la 0,1%.

Citeste si: Japonia ia in calcul sprijinirea economiei cu 58 mld. dolari.