"Cu siguranta nu vom lua decizia in acest an, nu se va intampla pana in 2011", a declarat pentru Der Standard Michael Ulbrich, director pentru proiecte de gazoducte internationale la grupul OMV.

Constructia Nabucco, gazoduct cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi care va trece si prin Romania, ar trebui sa inceapa anul viitor, cu primele livrari de gaze incepand din 2014.

Proiectul a fost conceput ca o modalitate de diversificare a surselor de energie ale Europei si urmeaza sa aduca gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice si Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu cu sediul la Viena, format de companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Consortiul a anuntat ca termenele din proiect au fost usor intarziate din cauza prelungirii discutiilor cu furnizorii de gaze.

"Aliniem proiectul cu furnizorii. Actionarii negociaza contracte de furnizare, pe baza carora se va lua decizia finala de investitie", a declarat purtatorul de cuvant al Nabucco Christian Dolezal.

Citeste si:

Azerbaijanul negociaza cu peste 20 de companii si consortii pentru a decide care proiecte vor primi gaze de la uriasele zacaminte gazeifere Shah Deniz II, administrate pentru guvernul de la Baku de BP (Marea Britanie) si Statoil (Norvegia).

Contractele vor merge la partile care ofera cel mai bun pret, principalii concurenti in acest sens fiind proiectul european Nabucco si grupul rus Gazprom.

Consortiul de la Viena estimeaza ca primele gaze care vor fi transportate de Nabucco, respectiv 10 miliarde metri cubi, vor proveni din Irak in 2014, iar urmatoarele 8 miliarde de metri cubi de la Shah Deniz, in 2015.

Gazprom a avertizat anterior ca niciun competitor nu va putea sa "bata" pretul oferit de grupul rus.

Citeste si: Proiectul Nabucco este deschis unui al saptelea partener.