Valul de proteste vine in ciuda ultimelor amendamente aduse de Sarkozy la reforma sistemului de pensii francez, care prevede cresterea varstei minime de pensionare la 62 de ani pana in 2018, fata de 60 in prezent, si de la 65 la 67 de ani pentru pensie integrala.

Astfel, sindicatele din transportul feroviar, energie si sectorul minier au publicat deja notificari cu privire la protestul de marti, care s-ar putea intinde pe termen nelimitat si care ar putea afecta serios economia Frantei.

Drept urmare la aceste presiuni , Sarkozy a cerut un nou amendament care ar permite parintilor ce si-au luat cel putin un an liber la locul de munca in cei trei ani de la nasterea unui copil, sa obtina pe deplin garantat dreptul la pensie la 65 de ani. Noul amendament va costa bugetul de pensii francez inca 3,4 milioane de euro si va putea fi aplicat numai pe o perioada de cinci ani.

Citeste si:

Pe de alta parte, potrivit administratie prezidentiale franceze, majorarea graduala a varstei legale de pensionare la 62 de ani, in conditiile demografice actuale, este necesara pentru a atinge echilibrul pe termen lung. Insa, cum sindicatele refuza sa capituleze in privinta acestui aspect, greva de marti va duce la o escaladare a tensiunilor sociale din Franta, inregistrate in ultima saptamana.

Pana acum, peste trei milioane de persoane au demonstrat in ziua de 23 septembrie anul curent, impotriva reformei sistemului de pensii, iar protestul de sambata trecuta a atras chiar mai multe persoane, potrivit sindicatelor.