Autoritatile Uniunii Europene (UE) pentru reglementarea sectorului bancar au prezentat un proiect care include cele mai dure si mai ample limitari din lume pentru bonusurile bancherilor, transmite Reuters, scrie Mediafax.

Bonusurile vor fi plafonate in functie de profituri si vor trebui returnate daca se dovedeste ca au fost acordate pentru asumarea de riscuri nejustificate, potrivit unui proiect al Comisiei Autoritatilor Europene pentru Reglementare Bancara. Propunerile, care vor trece si printr-o faza de consultari, ar urma sa fie adoptate, la nivel european, anul urmator.

Setul de reguli limiteaza agresiv plata excesiva a bancherilor, depasind principiile convenite in cadrul G20 de cele mai avansate economii ale lumii.

"Aceste deviatii de la trendul global in privinta remuneratiilor ar putea creste probabilitatea ca bancile sa-si transfere operatiunile din UE sau cel putin sa le extinda pe cele din afara spatiului comunitar", a afirmat Jon Terry, partener la firma de consultanta PwC.

Anumite prevederi ale proiectului sunt mai putin restrictive decat anticipau analistii, noteaza Reuters.

Comisia vizeaza ca bancile sa fixeze un raport "adecvat" intre bonusuri si salariul fix al angajatilor din conducere si nu impune un anumit raport la nivelul sectorului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si