Guvernul a majorat, totodata, de la 4% la 4,5% estimarea de crestere economica pentru 2011, informeaza Mediafax.

Economia Turciei s-a comprimat cu aproape 5% anul trecut, dar a inregistrat una dintre cele mai rapide reveniri dintre tarile emergente, noteaza Reuters. Relansarea are ca efect, insa, avansul rapid al deficitului de cont curent.

Executivul anticipeaza un deficit de cont curent de 39,3 miliarde de dolari in acest an, nivel echivalent cu 5,4% din PIB. Estimarea initiala prevedea un deficit de 18 miliarde de dolari. In 2011, indicatorul ar urma sa urce la 42 de miliarde de dolari.

Citeste si:

Prognozele guvernului mentioneaza un deficit bugetar de 4% din PIB in 2010 si de 2,8% in 2011. Inflatia ar urma sa se situeze la 5,3% anul viitor si la 5% in 2012.

Ankara a vrut ca anul acesta sa introduca o legislatie noua pentru reglementarea cheltuielilor si stabilirea unor principii pentru alcatuirea bugetului. Aceste planuri au fost amanate din cauza ingrijorarilor investitorilor.

Turcia a iesit bine din criza financiara, in pofida unui declin economic sever, venit dupa ani de crestere solida. In aceste conditii, autoritatile au avut acces lejer la pietele financiare, iar agentiile de evaluare financiara au imbunatatit ratingul statului.