Erste Bank, una dintre cele mai mari institutii de credit prezente in Europa de Est, a avertizat guvernul ungar ca suprataxarea sistemului bancar va limita investitiile in bancile locale, relateaza Financial Times, potrivit Mediafax.
"Suntem suparati din cauza politicii de taxare excesiva a bancilor. Acesta este o masura inutila. Vom gasi moduri de a demonstra ca nu-si pot permite sa faca ce vor cu noi. Sunt alte state in care putem investi mai mult", a afirmat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank.

El a adaugat ca Erste nu se va retrage de pe piata ungara, una dintre cele mai importante.

Politica suprataxarii sistemului bancar a fost adoptata de mai multe state, printre care Marea Britanie, Germania, Franta si Coreea de Sud, insa cea a guvernului de la Budapesta este cea mai radicala, noteaza Financial Times.

Introducerea unor impozite suplimentare pentru banci intervine intr-un moment in care autoritatile solicita institutiilor de credit sa-si consolideze capitalul, iar politicienii fac presiuni pentru cresterea creditarii.

Prin taxa suplimentara, guvernul ungar spera sa stranga un miliard de dolari, suma echivalenta cu 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an. Analistii Citigroup estimeaza ca taxa va costa Erste Bank 44 de milioane de euro pe an, sau 75% din profitul net realizat anul trecut in Ungaria.

Treichl a mentionat ca vrea sa consolideze prezenta Erste in Europa de Est.

"Una dintre tarile unde avem o prezenta foarte redusa si am vrea sa schimbam acest lucru este Polonia. Suntem increzatori, de asemenea, ca situatia din Balcanii de Vest va evolua astfel incat sa putem investi mult mai mult", a adaugat el.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri