"Lipsa unei planificari sistematice pentru strategia de dezvoltare a bancii de afaceri a avut o mare contributie la pierderile inregistrate de grup", se arata in raportul UBS. Banca a ajuns in 2008 in pragul falimentului, dar a fost salvata prin interventia statului si a bancii centrale.

Bonusurile acordate directorilor si salariile au fost criticate, de asemenea, in acest raport, fara precedent in istoria bancii.

"Stimulentele acordate in acea perioada cu scopul de a creste cifra de afaceri au incurajat asumarea de riscuri si au favorizat pierderile", recunoaste UBS. Institutia a fost una dintre cele mai afectate din lume de criza creditelor subprime, in care a investit masiv.

Raportul nu menajeaza nici afacerile de baza ale companiei, respectiv administrarea averilor, axate in mare parte pe evaziune fiscala.

Citeste si:

"A lipsit o analiza continua si completa a profilului de risc in materie de conformitate pentru activitatile de administrare a averilor in SUA", mentioneaza UBS.

Pentru a pune capat unor litigii cu justitia din SUA, banca a acceptat sa transfere autoritatilor americane date referitoare la 4.450 de clienti suspectati de evaziune fiscala, incalcand astfel secretul bancar.