Ruta prin Romania a South Stream, o alternativa la traseul prin Bulgaria

Memorandumul de intelegere intre Gazprom si Romania privind posibila cooperare in proiectul South Stream a slabit considerabil pozitia Bulgariei in negocierile referitoare la participarea statului bulgar la constructia gazoductului, potrivit publicatiei ruse Lenta.ru, citata de Novinite.

Gazprom a anuntat miercuri ca Romania ar putea semna in primul trimestru al anului urmator un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea in proiectul South Stream, daca rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive, anunta Mediafax.

Publicatia a notat ca acesta a fost motivul pentru care Bulgaria a adoptat o pozitie mult mai activa si a incheiat vineri acorduri importante cu partea rusa, in timpul vizitei sefului Gazprom, Alexei Miller.

Ruta prin Romania a South Stream reprezinta o alternativa la traseul propus initial prin Bulgaria, iar vizita lui Miller la Bucuresti a imbunatatit considerabil pozitia Gazprom in fata autoritatilor de la Sofia, care au evitat intr-o anumita masura un angajament ferm pentru proiect.

Articolul, intitulat sugestiv "Bulgaria impinsa in South Stream prin Romania", citeaza experti care considera ca Rusia s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traicho Traikov, a respins in repetate randuri aceasta varianta, inclusiv dupa intalnirea de vineri cu Miller.

Seful Gazprom si guvernul bulgar au convenit sa infiinteze o compania mixta, pentru constructia sectiunii din Bulgaria a South Stream.

Traikov a declarat, vineri, ca este practic imposibil ca Romania sa inlocuiasca Bulgaria in proiectul South Stream, ca ruta de tranzit, dar ca ambele tari pot sa profite de pe urma proiectului.

In privinta memorandului Romaniei cu Gazprom, Traikov a precizat ca partea bulgara a incheiat un astfel de acord inca din 2008, iar Bulgaria se afla intr-o faza de negocieri mai avansata.

Publicatia rusa adauga ca atat Bulgaria cat si Romania pot echilibra presiunile Rusiei, avand in vedere ca ambele state sunt implicate si in proiectul Nabucco.

Bulgaria insista pentru obtinerea unor preturi preferentiale la gazele livrate de Rusia, in schimbul participarii la South Stream, a precizat Lenta.ru.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri