Guvernul socialist a inclus masuri drastice de austeritate in proiectul de buget, precum majorarea taxei pe valoarea adaugata cu doua puncte procentuale, la 23%, si reducerea salariilor cu 5%, dar trebuie sa obtina sprijinul opozitiei pentru aprobarea acestuia.

Teixeira dos Santos a fost intrebat de publicatia Publico daca masurile de austeritate prevazute in buget vor fi si ultimele, iar el a replicat ca nu stie ce altceva s-ar mai putea face.

"Sper si am incredere ca aceste masuri vor avea un impact imediat, dar trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla. Pietele nu se mai satura de masuri de austeritate de acest tip", a spus ministrul.

Citeste si:

Spreadul obligatiunilor portugheze a atins un maxim istoric la sfarsitul lunii septembrie, din cauza temerilor legate de capacitatea guvernului de a reduce deficitul bugetar.

Guvernul intentioneaza sa reduca in 2011 deficitul bugetar la 4,6% din PIB, de la un nivel estimat pentru acest an de 7,3%.

Teixeira dos Santos a aratat ca cea mai mare ingrijorare a pietei este ca proiectul nu va fi aprobat in Parlament si se va declansa astfel o criza politica.