Bank Leumi, cea mai mare banca israeliana, va prelua 10,36% din actiunile Tnuva, cel mai mare producator de alimente din Israel, pentru 615 milioane de sekeli (171 milioane de dolari), de la compania Mivtach Shamir Partners, si va cauta investitori pentru o participatie similara. Atat Bank Leumi cat si Tnuva au operatiuni in Romania.

Valoarea pachetului total de 20,7% din actiunile Tnuva care va fi vandut de Mivtach Shamir Partners se ridica la 1,23 miliarde de sekeli (342 milioane de dolari).

"Am fost contactati de investitori si companii din Israel pentru cealalta jumatate (a pachetului de 20,7%, n.r)", a declaratYaron Bloch, director general al Leumi Partners, divizia de investitii a Leumi Bank, prin care se deruleaza vanzarea, potrivit Mediafax.

Tranzactia, pentru care a fost semnata o scrisoare de intelegere, ar trebui sa se incheie anul acesta sau la inceputul anului urmator si va necesita acordul autoritatilor de reglementare, dar si al actionarului majoritar al Tnuva, grupul Apax Partners.

Mivtach Shamir si Apax au cumparat Tnuva in 2008, printr-o tranzactie care evalua compania la 989 milioane de dolari. Pretul tranzactiei actuale evalueaza Tnuva la 1,65 miliarde de dolari.

Compania Mivtach Shamir a fost fortata sa vanda participatia detinuta la Tnuva, dupa ce autoritatea de reglementare a bursei de la Tel Aviv a cerut publicarea rezultatelor financiare ale companiei alimentare, intrucat participatia Mivtach era considerata ca semnificativa.

Actionarul majoritar Apex, cu 56% din titluri, a refuzat, iar in mai Mivtach a fost suspendata de la tranzactionare pe bursa israeliana.

Dupa finalizarea vanzarii, tranzactiile cu actiuni Mivatch vor fi reluate.

Bank Leumi a intentionat sa achizitioneze intreaga participatie de 20,7% a Mivatch, insa banca centrala a Israelului a permis preluarea a numai jumatate din titluri. Pachetul de actiuni de 23,3% nedetinut de Apex si Mivatch se afla in posesia unei asociatii a comunitatilor agricole din Israel, care au fondat compania in 1929.

Bank Leumi detine o retea de 32 de sucursale in Romania si avea la finele anului trecut active in valoare de 1,29 miliarde de lei, usor in scadere fata de nivelul din 2008, de 1,34 miliarde de lei.

Tnuva a infiintat divizia din Romania in 2003, in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Compania detine in Romania o ferma de bovine la Adunatii Copaceni si o fabrica de produse lactate la Popesti Leordeni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Toate plajele din Tel Aviv au primit distinctia "Blue Flag"