Proiectul Nabucco, de aprovizionare a Europei cu gaze naturale din regiunea Marii Caspice, ocolind Rusia, nu are niciun viitor, a declarat vicepremierul rus Igor Sechin, citat de agentia RIA Novosti, preluata de Mediafax.

"Avand in vedere estimarile partii turkmene, ca si cele ale expertilor europeni si internationali, situatia acutuala a pietei gazelor naturale ne permite sa spunem, fara sarcasm, ca nu exista niciun viitor pentru Nabucco", a spus Sechin in timpul unei vizite in Turkmenistan.

Gazoductul este o componenta importanta a strategiei europene de a reduce dependenta de livrarile de gaze naturale din Rusia.

"Nu exista perspective reale pentru majorarea volumelor, ceea ce face Nabucco irelevant", a adaugat el.

Constructia Nabucco ar trebui sa inceapa in 2012, urmand sa fie dat in folosinta trei ani mai tarziu, a declarat, saptamana trecuta, directorul general al consortiului care construieste gazoductul, Reinhard Mitschek. Partile implicate in proiect intentioneaza sa asigure necesarul de gaze al conductei cu livrari din Azerbaidjan, Turkmenistan si Irak.

Proiectele rusesti Nord Stream si South Stream vor fi dezvoltate inaintea Nabucco, a afirmat Sechin.

"Concluzia este: Nabucco nu are viitor", a declarat el.

Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Proiectul european concureaza gazoducutul rusesc South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, care vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei.

Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom