Statele Unite au cerut la reuniunea G20 din Coreea de Sud, ca statele cu excedente comerciale sa isi reformeze politicile valutare, pentru a sustine dezvoltarea mondiala, in conditiile amplificarii temerilor legate de declansarea unui razboi al monedelor, transmite afentia AFP, preluata de Mediafax.

Propunerile americane, care fac aluzie la China, ar putea intampina opozitia mai multor state, precum Japonia.

"Tarile din G20 cu excedente persistente trebuie sa aplice masuri structurale, bugetare si de politica valutara pentru a sustine sursele interne de crestere, precum si cererea mondiala", potrivit unei scrisori a secretarului american al Trezoreriei, Timothy Geithner, adresata ministrilor de Finante din G20, care nu mentioneaza niciun stat in mod special.

Statele Unite sunt nemultumite in special de subevaluarea yuanului chinezesc, jumatate din deficitul comercial al tarii fiind din relatiile cu China.
Geithner propune ca dezechilibrele balantelor externe ale tarilor din G20 sa nu depaseasca un anumit procentaj din PIB, fara sa propuna si limita.

Potrivit unor oficiali din G20, acest plafon ar putea fi stabilit la 4% din PIB, pana in 2015.

Propunerea risca sa fie primita cu reticenta de multe tari exportatoare, intre care China, Germania si India.

"Statele din G20 trebuie sa se abtina de la aplicarea unor politici valutare care sa le confere un avantaj concurential", a mai spus Geithner.
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai mari 20 de state ale lumii, reuniti la Gyeongju, in sud-estul Coreii de Sud, vor incerca pana sambata seara sa previna un razboi al monedelor care ar pune in pericol redresarea mondiala.

Proiectul declaratiei finale a reuniunii sugereaza ca tarile din G20 se angajeaza "sa se abtina de la devalorizarile valutare in scop concurential", a relatat Dow Jones.

Scrisoarea lui Geithner a fost prezentata in timpul unei intalniri de o ora a reprezentantilor statelor din G7, care a precedat reuniunea G20.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri