Masura include si diminuarea cheltuielilor materiale din sectorul public pe parcursul anului 2011, a afirmat ministrul la o intalnire a oficialilor guvernamentali cu reprezentanti ai sindicatelor si organizatiilor patronale, informeaza Mediafax.

Ungaria are ca obiectiv un deficit bugetar de 3,8% pentru acest an, urmand ca, anul urmator, acesta sa coboare sub 3%.

"In 2010, Ungaria va respecta cu siguranta tinta de 3,8%. Pentru 2011 trebuie sa aducem deficitul bugetar sub 3%. Pentru aceasta vor fi necesare economii de aproximativ 1% din PIB pe partea de cheltuieli bugetare", a spus Matolcsy.

Din declaratiile ministrului nu a reiesit clar daca reducerile de cheltuieli au fost estimate in termeni nominali sau reali.

Citeste si:

Masurile propuse de guvern vizeaza economii de aproximativ 260 de miliarde de forinti (1,3 miliarde de dolari) si ar putea calma temerile unor investitori, alarmati de nou anuntatele taxe "de criza" planificate pentru anumite sectoare economice.

Executivul de la Budapesta intentioneaza de asemenea sa propuna o majorare de 4,5% a salariului minim in 2011, pentru a compensa angajatii cu venituri mici, care ar fi afectati de introducerea unui impozit minim de 16% pe veniturile populatiei. Salariul minim in Ungaria este, in prezent, de 73.500 de forinti (370 de dolari) pe luna.

Ungaria estimeaza o crestere economica de 0,8% in acest an si de 3% pentru anul viitor.