Influenta tarilor cu economii emergente in cadrul Fondului Monetar International (FMI) va creste cu 6 procente de vot, dupa ce ministrii finantelor din statele G20 au incheiat un acord care taie din puterea statelor industrializate, transmite Reuters.
Potrivit acordului, peste 6% din drepturile de vot din cadrul FMI vor trece la economiile emergente puternice, precum China, care va deveni al treilea membru ca influenta in cadrul institutiei financiare de la Washington, informeaza Mediafax.

Europa pierde astfel doua dintre cele opt-noua locuri pe care pe controleaza in Board-ul Executiv al FMI, care va avea in continuare 24 de membri, potrivit unui comunicat transmis dupa incheierea summit-ului din Coreea de Sud, la care au participt ministri de finante din statele G20.

Reuniunea a convenit de asemenea sa dubleze cotele FMI, care determina cat contribuie fiecare tara si cat se poate imprumuta.

Cotele totalizeaza in prezent circa 340 miliarde de dolari.

Reforma conducerii FMI reprezinta totodata o modificare istorica a ordinii economice globale stabilita dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand au fost infiintate Fondul Monetar si Banca Mondiala.

Reducerea influentei Europei in conducerea Fondului este mai restransa decat cea dorita de Statele Unite, insa Washingtonul, cu 17,67% din voturi, isi pastreaza dreptul de veto pe cele mai importante decizii ale FMI, care necesita in continuare o "super-majoritate" de 85%.

Anul trecut, G20 a convenit sa transfere alte 5 procente din drepturile de vot din cadrul FMI catre statele cu economii emergente, precum China, India sau Brazilia.

Influenta marilor economii emergente la nivel global nu a crescut proportional cu puterea economica tot mai mare de care dispun.

China va depasi Germania, Franta si Marea Britanie pentru a deveni a treia mare putere in conducerea Fondului Monetar, dreptul de vot urcand de la 3,65% la 6,19%. India va fi pe locul 8, Rusia pe 9 si Brazilia pe 10, potrivit ministerului rus al finantelor.

Impreuna, cele patru mari puteri emergente vor afea 14,18% din cotele de vot de la FMI.

La nivel global, tarile emergente vor avea 42,29% din voturi, cota care ar putea creste in continuare pana in 2013.

Printre economiile dezvoltate care isi vor pierde cel mai probabil din cote in urma reformei conducerii FMI se numara Belgia, Danemarca, Olanda si Elvetia.

Statele Unite, Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie, in prezent cei mai importanti membri ai Fondului, care au dreptul sa-si numeasca unilateral directorii executivi, vor pierde aceasta prerogativa. Astfel, reprezentantii acestor tari vor trebui alesi de Board, conform acordului incheiat sambata. In aceeasi situatie se regasesc China, Rusia si Arabia Saudita, iar restul statelor vor fi impartite in "colegii electorale", care isi vor alege reprezentantul responsabil cu promovarea intereselor grupului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri