Obiectivul de taiere a deficitului va fi atins prin cresterea veniturilor fiscale ale statului cu 1,2 miliarde euro si scaderea cheltuielilor cu 1,6 miliarde euro, informeaza Mediafax.

Deficitul bugetar al Austriei este prognozat la 4,7% din PIB in acest an, fata de 3,5% din PIB in 2009, afectat de costurile masurilor de stimulare economica si de scaderea veniturilor la buget, cauzata de scaderi de taxe si de profiturile mai mici ale companiilor.

Ministerul Finantelor a pregatit o "taxa de solidaritate" in sistemul bancar, din care spera sa stranga 500 milioane de euro pe an.

Austria a nationalizat in acest an bancile Kommunalkredit si Hypo Group Alpe Adria si a injectat cinci miliarde euro in alte institutii de credit.

Citeste si:

Taxa suplimentara va priva bancile de 0,04-0,08% din activele totale, in functie de marimea fiecarei institutii de credit, potrivit Austria Press Agency.

Cele mai mari banci austriece, Bank Austria (UniCredit), Erste Group si Raiffeisen, sunt cele mai importante grupuri financiare in Europa Centrala si de Est.

In plus, guvernul austriac vrea sa creasca taxele pentru sectorul petrolier si pentru producatorii si distribuitorii de tigarete. Principalul grup austriac de petrol si gaze, OMV, este actionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si totodata unul dintre principalii jucatori regionali.