Dupa ce anul trecut cele mai mari sase banci au anuntat venituri record, venitul net cumulat al acestora a scazut cu 8% in trimestrul al treilea al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, si cu 16,3% pe parcursul ultimelor doua trimestre, arata calculele Bloomberg.

De la inceputul acestui an, veniturile bancilor au scazut cu 4,1%, din cauza unui declin pe toate segmentele, de la investitii pana la creditarea populatiei.

Anul urmator va incepe un deceniu care va aduce "cea mai slaba crestere a veniturilor" pentru bancile americane din ultimii 80 de ani, a afirmat Mike Mayo, analist la Credit Agricole Securities SUA.

Veniturile nete ale bancilor care acorda credite de retail au avansat tot mai lent in ultimele trei decenii, respectiv cu 6% in perioada 2000-2010, fata de 12% in anii '70, potrivit datelor autoritatii federale pentru asigurarea depozitelor bancare.

Citeste si:

"Veniturile nu sunt slabe doar in acest trimestru sau in acest an, vor fi slabe tot deceniul urmator", a spus Mayo, fost analist la Rezerva Federala a SUA.

Bank of America, cea mai mare banca americana, a raportat in trimestrul al treilea un declin de 17,6% al veniturilor, fata de martie, mai ales din cauza operatiunilor de creditare ipotecara si de carduri. La JPMorgan Chase, a doua mare banca din SUA, veniturile au scazut cu 13,9% in aceeasi perioada, tot din cauza diviziei de carduri.

Celelalte mari banci americane au consemnat, de asemenea, scaderi. Wells Fargo a inregistrat in trimestrul al treilea venituri mai mici cu 2,7% fata de sfarsitul lunii martie, Goldman Sachs si Citigroup cu 30%, respectiv 18%, iar la Morgan Stanley veniturile au scazut cu 25%.