Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Polonia s-ar putea tripla in acest an la 15,4 miliarde de dolari, dupa ce Guvernul a decis sa vanda al treilea mare furnizor polonez de utilitati, Enea SA, ca raspuns la ofertele primite din partea companiei franceze GDF Suez si grupului Kulczyk Holding SA, condus de miliardarul polonez Jan Kulczyk.
Piata de M&A din Polonia s-a dublat comparativ cu anul trecut, pana la valoare de 11,7 miliarde de dolari, inainte de tranzactia cu ENEA, releva datele Bloomberg. Banco Santander, cel mai mare creditor din Spania, va prelua Bank Zachodni, in cea mai mare tranzactie din acest an, evaluata la 5,9 miliarde de dolari, iar compania de electricitate din Polonia, PGE, a ajuns la un acord de preluare a companiei Energa.

Spre comparatie, volum total de tranzactii incheiate in Romania in primele noua luni se ridica la 250 milioane euro, in scadere cu 64% fata de perioada similara din 2009.

Privatizarea Enea face parte dintr-un program prin care guvernul polonez vrea sa stranga 25 miliarde zloti (6,3 miliarde euro) pentru finantarea deficitului bugetar.

Ministerul Trezoreriei a vandut deja sau a convenit in acest an sa vanda participatii la trei dintre cele mai mari patru companii energetice, contribuind cu 15,7 miliarde zloti la obiectivul guvernului.

Conform legislatiei poloneze, daca un investitor cumpara mai mult de 33% din actiunile unei companii listate la bursa, acesta se obliga sa faca o oferta astfel incat sa-si creasca detinerea la cel putin 66%.

In Romania, presedintele Traian Basescu a declarat recent ca sustine relansarea privatizarilor ca o solutie pentru a obtine bani de investitii.

Jurnalistii wall-street.ro iti recomanda articolul Basescu vrea relansarea privatizarilor. Este aceasta solutia pentru redresarea economica?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri