Lectia poloneza: Piata de M&A s-ar putea tripla in 2010 prin privatizari

Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Polonia s-ar putea tripla in acest an la 15,4 miliarde de dolari, dupa ce Guvernul a decis sa vanda al treilea mare furnizor polonez de utilitati, Enea SA, ca raspuns la ofertele primite din partea companiei franceze GDF Suez si grupului Kulczyk Holding SA, condus de miliardarul polonez Jan Kulczyk.

Piata de M&A din Polonia s-a dublat comparativ cu anul trecut, pana la valoare de 11,7 miliarde de dolari, inainte de tranzactia cu ENEA, releva datele Bloomberg. Banco Santander, cel mai mare creditor din Spania, va prelua Bank Zachodni, in cea mai mare tranzactie din acest an, evaluata la 5,9 miliarde de dolari, iar compania de electricitate din Polonia, PGE, a ajuns la un acord de preluare a companiei Energa.

Spre comparatie, volum total de tranzactii incheiate in Romania in primele noua luni se ridica la 250 milioane euro, in scadere cu 64% fata de perioada similara din 2009.

Privatizarea Enea face parte dintr-un program prin care guvernul polonez vrea sa stranga 25 miliarde zloti (6,3 miliarde euro) pentru finantarea deficitului bugetar.

Ministerul Trezoreriei a vandut deja sau a convenit in acest an sa vanda participatii la trei dintre cele mai mari patru companii energetice, contribuind cu 15,7 miliarde zloti la obiectivul guvernului.

Conform legislatiei poloneze, daca un investitor cumpara mai mult de 33% din actiunile unei companii listate la bursa, acesta se obliga sa faca o oferta astfel incat sa-si creasca detinerea la cel putin 66%.

In Romania, presedintele Traian Basescu a declarat recent ca sustine relansarea privatizarilor ca o solutie pentru a obtine bani de investitii.

Jurnalistii wall-street.ro iti recomanda articolul Basescu vrea relansarea privatizarilor. Este aceasta solutia pentru redresarea economica?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Elveţia refuză să schimbe numele ''rasist'' al unui munte
Setari Cookie-uri