Dupa 4 ani, Polonia a semnat cu Rusia acorduri de aprovizionare si tranzit al gazelor

Polonia si Rusia au iesit dintr-un impas in care se afla de patru ani in legatura cu livrarile de gaze naturale, prin semnarea de noi acorduri pentru aprovizionarea cu gaze si tranzitul acestora, transmite agentia RIA Novosti, citata de Mediafax.

Moscova a promis Varsoviei discounturi daca achizitioneaza mai mult gaz, a afirmat, vineri, vicepremierul rus Igor Sechin, dupa o intrevedere cu omologul sau polonez, Waldemar Pawlak.

"Este posibila acordarea unui discount daca sunt majorate livrarile de gaze", a spus Sechin.
Potrivit noului acord, Rusia va creste livrarile catre Polonia de la noua miliarde de metri cubi anul acesta la 11 miliarde de metri cubi in perioada 2012-2022.

Acordul de tranzit semnat de cele doua parti este valabil pana in 2019, iar tariful va fi stabilit de EuRoPolGaz, companie mixta polonezo-rusa care opereaza segmentul de pe teritoriul Poloniei al gazoductului Iamal-Europa.

Divergentele dintre Polonia si Gazprom au inceput in 2006, cand Varsovia a vrut sa majoreze tarifele de tranzit pentru segmentul polonez al Iamal-Europa. Gazprom a cerut stabilirea acestuia printr-un acord interguvernamental si a castigat chiar si un proces in acest sens in 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri