Ungaria tinteste un deficit de sub 3% si datorii in scadere pentru 2011

Bugetul Ungariei pentru 2011 tinteste un deficit de sub 3% din PIB si inscrierea datoriilor pe un trend descendent, prin reorientarea contributiilor destinate fondurilor private de pensii catre stat, dar riscurile legate de sustenabilitate se mentin, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Guvernul de centru-dreapta al partidului Fidesz vrea sa stimuleze cresterea economica cu un mix de masuri "neortodoxe" care contravin tendintelor din Europa, inclusiv reducerea impozitelor aplicate populatiei si companiilor.

In proiectul de buget inaintat sambata Parlamentului este prevazut un deficit de 2,94% din PIB si accelerarea cresterii economice de la nivelul de 0,8% anticipat pentru acest an la 3%, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Guvernul mizeaza ca masurile adoptate, care includ si taxe speciale aplicate companiilor, vor stimula cresterea economica, vor echilibra finantele publice si vor permite Ungariei evitarea retrogradarii ratingurilor, dar exista temeri privind sustenabilitatea bugetului dupa 2012.

Matolcsy a declarat intr-o conferinta de presa ca bugetul va sustine sectorul de afaceri, in timp ce in sectorul public forta de munca de 690.000 de persoane va fi redusa in 2011 cu 25.000-30.000 de persoane.

El a aratat ca prioritatile guvernului sunt crearea de locuri de munca, sustinerea cresterii economice si incurajarea natalitatii.

Guvernul a redus impozitul pe profitul companiilor mijlocii de la 19% la 10% si va introduce anul viitor o cota unica de 16% pentru populatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății merge în China pentru investigații
Setari Cookie-uri