Directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, este ingrijorat de interventiile unilaterale ale unor tari asupra cursului de schimb valutar, in contextul tensiunilor in domeniul monetar dintre China si Statele Unite, relateaza AFP.

Intrebat de cotidianul Welt am Sonntag despre riscul declansarii unui razboi monetar, Lamy a spus ca nu poate vorbi despre un razboi, ci despre multe tensiuni si frictiuni, potrivit Mediafax.

"Nimeni nu poate contesta ca yuanul chinezesc este subevaluat, dar nu este sigur ca aprecierea acestei monede va crea automat in Statele Unite mai multe locuri de munca", a adaugat el.

Situatia provoaca temeri ca va avea loc o cursa a devalorizarilor valutare in scopul competitivitatii, asa cum s-a intamplat in anii 1930, cand Marea Britanie a declansat o astfel de miscare la nivel mondial.

"Toti ne temem de o astfel de evolutie. Totusi, sunt doi ani de la falimentul Lehman Brothers, perioada in care toata lumea a crezut ca va aparea protectionismul, dar nu s-a intamplat, in pofida socului puternic", a mai spus Lamy.

SUA acuza China ca subevalueaza yuanul pentru a favoriza exporturile, dar autoritatile de la Beijing sustin ca politica americana de suplimentare a lichiditatilor creeaza "inflatie importata" in China.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si