Rezerva Federala a SUA (Fed) a mentinut dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero si a anuntat un program masiv, de 600 de miliarde de dolari, pentru achizitia de obligatiuni emise de statul american, transmite Reuters.

Achizitia de obligatiuni guvernamnetale, care se va derula pana la mijlocul anului urmator, are ca scop accelerarea cresterii economiei SUA, scrie Mediafax.

Masura Fed va reduce costurile de creditare pentru populatie si companii, dupa cea mai grava recesiune incepand cu Marea Depresiune din anii '30.

Astfel, banca centrala a SUA va cumpara lunar titluri de trezorerie pe perioada lunga in valoare de 75 de miliarde de dolari. Programul va fi revizuit regulat si va fi ajustat in functie de evolutia economiei.

Conducerea institutiei a calificat recuperarea economiei SUA ca "lenta", in comunicatul publicat la finalul sedintei de politica monetara, adaugand ca angajatorii raman reticenti sa creasca numarul salariatilor.

Fed a reluat angajamentul de a mentine dobanda cheie, aflata in banda de variatie de 0-0,25%, nivel minim record, pentru o perioada prelungita.

Incluzand si planurile Fed de reinvestire a fondurilor generate de obligatiunile scadente in perioada urmatoare, institutia anticipeaza ca va cumpara titluri de trezorerie in valoare de 850-900 de miliarde de dolari pana la finele trimestrului al doilea al anului urmator.

Rezerva Federala nu a mai modificat dobanda cheie din decembrie 2008, pentru a ajuta economia sa iasa din cea mai grava recesiune de dupa criza din anii ’30. Totodata, Fed a derulat un program in valoare de 1.700 de miliarde de dolari pentru achizitia de obligatiuni de stat sau garantate prin ipoteci.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Decizia istorica a BCE ar putea aprecia leul. Se va opune BNR?