Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, pentru a 18-a oara consecutiv, in conformitate cu asteptarile analistilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Analistii asteapta conferinta de presa a presedintelui bancii, Jean-Claude Trichet, dupa sedinta de politica monetara, pentru explicatii privind strategiile divergente ale BCE si Rezervei Federale americane (Fed), care a decis joi sa lanseze un nou program de stimulare economica.

In urma anuntului BCE, cotatia euro a ramas aproape neschimbata, la 1,4244 dolari pe unitate, aproape de un maxim al ultimelor noua luni si jumatate, de 1,4264 dolari pe unitate.

Rezerva Federala a SUA (Fed) a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero si a anuntat un program masiv, de 600 de miliarde de dolari, pentru achizitia de obligatiuni emise de statul american.

Analistii anticipeaza ca Trichet va semnala ca banca va continua politica de eliminare a masurilor speciale de sustinere pietei financiare, avand in vedere datele economice incurajatoare din zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Decizia istorica a BCE ar putea aprecia leul. Se va opune BNR?