Statele emergente au criticat decizia Fed, care ameninta sa duca la aprecierea propriilor monede in raport cu dolarul. Masura adoptata de SUA face putin probabila o intelegere pentru reducerea dezechilibrelor economice in randul liderilor statelor G20 la reuniunea urmatoare, de la Seul.

"Atata timp cat lumea nu arata retinere in a tipari monede cu circulatie internationala, ca dolarul, aparitia unei noi crize este inevitabila, asa cum se lamenteaza destui intelepti lideri occidentali", a afirmat Xia Bin, consilier la Banca Chinei, intr-o publicatie a institutiei financiare.

Nemultumiri la adresa masurii Fed au fost exprimate si de tariel dezvoltate. Ministrul Economiei din Germania, Rainer Bruederle, a declarat ca este ingrijorat ca SUA incearca sa stimuleze cresetrea economica prin injectarea de lichiditati.

Ministrul a adaugat ca exista adevar in acuzatia ca Statele Unite influenteaza cursul dolarului prin politica monetara si s-a declarat ingrijorat referitor la cresterea gradului de protectionism, sub diferite forme, in intreaga lume.

In Coreea de Sud, Ministrul Finantelor si Strategiei a avertizat ca va analiza "agresiv" masuri de control al intrarilor de capital, in timp ce Secretariatul pentru Comert Exterior din Brazilia a anuntat ca decizia Fed ar putea declansa "represalii".

Citeste si:

Ministrul Economiei din Turcia, Ali Babacan, considera ca politica Rezervei Federale ar putea avea un efect contrar celui anticipat de SUA.

"Masura Fed este luata intr-un climat disperat. Ar trebui analizat daca introducerea atator lichiditati in piata poate produce mai multe pagube decat lucruri bune", a spus el.

Thailanda a ridicat posibilitatea unei actiuni concertate pentru a combate efectul afluxului mare de dolari asteptat pe pietele emergente.

"Guvernatorul bancii centrale a confirmat discutii cu sefii institutiilor similare din tarile vecine, care sunt gata sa adoptam impreuna masuri daca va fi nevoie de limitarea impactului unor intrari de fonduri speculative", a declarat ministrul de finante, Korn Chatikavanij.