Principalele economii mondiale ar trebui sa ia in considerare adoptarea unui standard actualizat bazat pe aur pentru ghidarea cursurilor valutare, apreciaza presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Financial Times.

Zoellick considera ca vechiul sistem de cursuri valutare fixe, Bretton Woods, la care s-a renuntat in 1971, are nevoie de un succesor, insa actualizat, care sa implice dolarul, euro, yenul, lira sterlina, si yuanul, conform Mediafax.

"Sistemul ar trebui, de asemenea, sa implice aurul ca punct de referinta international pentru anticiparile pietelor legate de inflatie, deflatie si evolutiile valutelor", a afirmat seful BM.

Punctul de vedere al lui Zoellick reflecta nelinistile care inconjoara actuala situatie internationala, in care persistenta autoritatilor chineze de a mentine moneda nationala la niveluri reduse este criticata de SUA si alte tari, acestea considerand ca politica Beijingului contribuie la accentuarea dezechilibrelor de cont curent la nivel international si creeaza turbulente pe piata de capital.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble, apreciaza ca modelul economic american "este intr-o criza acuta" si a criticat decizia Rezervei Federale de saptamana trecuta de a pompa inca 600 de miliarde de dolari pe pietele financiare.

"Nu este corect ca americanii sa acuze China ca manipuleaza cursul de schimb in conditiile in care ei depreciaza artificial dolarul cu ajutorul banilor tipariti de banca centrala", a spus oficialul german.

SUA vor, pe de alta parte, ca statele sa se angajeze la respectarea anumitor tinte de cont curent, plan care intampina opozitii la nivel larg.

Sistemul Bretton Woods, introdus in 1945 si administrat de Fondul Monetar international, presupunea rate de schimb fixe, dar ajustabile, legate de valoarea aurului.

Pietele folosesc aurul, in prezent, ca un activ monetar alternativ, a mentionat Zoellick.

Membrii G20 se vor reuni in aceasta saptamana la Seoul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si