Vanzarile grupului austriac de petrol si gaze OMV, excluzand accizele, au crescut in primele noua luni cu 27% fata de nivelul din aceeasi perioada din 2009, la 16,68 miliarde euro, iar profitul net a urcat cu 68%, la 1,01 miliarde euro.
OMV a avut vanzari de 13,12 miliarde euro si un profit net de 606 milioane euro in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, potrivit Mediafax.

Profitul operational al grupului a urcat totodata cu 90%, la 1,9 miliarde euro, de la un miliard de euro in primele noua luni din 2009, se arata intr-un raport prezentat miercuri de OMV.

Profitul OMV a fost sprijinit puternic si de cresterea semnificativa a rezultatelor Petrom. Compania romaneasca a contribuit cu 560 milioane euro la profitul operational al grupului, fata de 303 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Vanzarile si profitul OMV au fost sustinute in primele noua luni ale anului si de cresterea preturilor petrolului, care au urcat in medie cu 35% fata de cotatiile din perioada similara a lui 2009.

Rezultatul financiar net a fost usor sub cel din primele noua luni ale anului trecut, in principal din cauza costurilor mai ridicate cu dobanzile, se mai spune in raport.

Divizia de explorare si productie si-a imbunatatit rezultatele, in principal din cauza preturilor mai ridicate ale petrolului si efectelor valutare pozitive. OMV a inregistrat de asemenea performante mai bune pe rafinare si marketing, datorita imbunatatirii marjelor, reducerilor de costuri si efectelor pozitive ale restructurarii Petrom, care au compensat pentru rezultatul mai slab pe marketing, influentat de cererea redusa.

Pe de alta parte, profitul diviziei Gas and Power a scazut, tras in jos de operatiunile de distributie, marketing si trading, afectate de presiunile semnificative pe marje si de reducerea volumului de gaze destinate unei centrale din Turcia, in conditii foarte dificile de piata.

In trimestrul al treilea, vanzarile OMV au crescut cu 20% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de la 4,71 miliarde euro la 5,67 miliarde euro, sprijinite de asemenea de preturile mai ridicate ale petrolului si de imbunatatirea marjelor pe rafinare.

Profitul net a scazut insa cu 62%, la 138 milioane euro, rezultatele fiind afectate de costuri speciale semnificative.

Profitul operational a urcat cu 23%, de la 514 milioane euro la 632 milioane euro, dar contributia Petrom la acest indicator a coborat de la 194 milioane euro la 179 milioane euro. Rezultatele Petrom au fost afectate in principal de deprecierea activelor din Kazahstan, potrivit unui raport transmis miercuri de companie.

OMV este actionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, si detine totodata in Romania o retea de benzinarii sub brandul propriu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri