Irlanda negociaza obtinerea unei finantari de urgenta din partea Uniunii Europene si este foarte probabil ca UE sa aprobe un astfel de program, au declarat, vineri, surse din zona euro, transmite Reuters.
"Discutiile sunt in curs si vor fi folosite fonduri din Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Europeana (EFSF)", a spus una din surse, adaugand ca este extrem de probabil ca Irlanda sa obtina un astfel de program, conform Mediafax.

O alta sursa a confirmat negocierile. "Au loc discutii intre UE si Irlanda referitoare la un program de imprumut prin EFSF, de o marime nespecificata", a spus cea de-a doua sursa.

Oficialul a adaugat ca nu va avea loc, in mod clar, o reevaluare in scadere a activelor pentru detinatorii privati de obligatiuni, ceea ce ar trebui sa reinstituie calmul pe pietele financiare.

Liderii europeni au asigurat, vineri, intr-un comunicat publicat la reuninea G20 din Coreea de Sud, ca detinatorii de obligatiuni emise de Irlanda nu vor fi obligati sa contribuie la un eventual pachet de ajutor pentru guvernul de la Dublin.

Irlanda a avertizat, joi, ca nivelul record al costului de finantare a devenit o problema "foarte serioasa".

In urma declaratiilor acestor surse, Ministerul irlandez de Finante a precizat ca nu a facut o cerere oficiala pentru fonduri de urgenta din partea UE.

"Nu exista o cerere oficiala pentru finantare de urgenta de la Uniunea Europeana", a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Ministrul de Finante Brian Lenihan a declarat, in cursul acestei zile, ca Irlanda nu are nevoie de ajutorul UE intrucat are asigurat necesarul de finantare pana in iunie 2011 si dispune de rezerve substantiale de numerar.

"De ce sa solicitam fonduri in aceste conditii. Nu ar avea sens. Am arata pietelor nu nu avem capacitatea sa ne rezolvam singuri problemele", a spus Lenihan.

Daca autoritatile de la Dublin ar obtine fonduri in urma unor astfel de negocieri, Irlanda ar fi prima tara din zona euro care ar folosi programul de siguranta de 440 de miliarde de euro creat in luna mai pentru statele din regiune care nu mai pot sa sa finanteze de pe piata, dupa criza din Grecia.

Spreadul obligatiunilor irlandeze fata de cele germane, considerate de referinta, a urcat la peste 9% in ultimele zile, din cauza temerilor ca discutiile din zona euro pentru un mecanism de restructurare a datoriilor suverane arata ca au loc pregatiri pentru un posibil default al Irlandei sau Portugaliei.

Valoarea totala a fondurilor de urgenta ale UE, cu contributia FMI, este de 750 miliarde euro.

Din acest total, 440 miliarde de euro sunt garantii ale guvernelor din zona euro, 60 de miliarde de euro provin de la bugetul UE si 250 de miliarde de euro de la FMI.

In caz de nevoie, pot fi accesate mai intai cele 60 de miliarde de euro provenite de la bugetul Uniunii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri