S&P a retrogradat insa ratingul individual al CEZ de la "a-" la "bbb+", intrucat prognozeaza o deteriorare a profilului financiar in special din cauza nivelului scazut al preturilor en-gros si a conditiilor dificile din piata, a declarat analistul Tania Toneva.

In plus, achizitiile si investitiile mari efectuate de CEZ au majorat nivelul datoriilor si au erodat profilul financiar al companiei, considera S&P.

In cazul Moody’s, "confirmarea ratingului reflecta opinia ca provocarile cu care se va confrunta CEZ vor fi compensate de capacitatea companiei de a indeplini obiectivele incluse in noua strategie", a declarat Richard Miratsky, vicepresedinte al agentiei de evaluare financiara.

CEZ va trebui sa isi mentina profilul financiar solid in conditiile stagnarii preturilor electricitatii, cresterii nivelului de indatorare, a dobanzilor, dar si a costurilor suplimentare generate de o taxa pe certificatele pentru emisii de dioxid de carbon.

Citeste si:

Ratingul conferit de Moody’s arata ca CEZ va avea capacitatea sa aplice reducerile de cheltuieli incluse in noua strategie a grupului si sa isi mentina astfel profilul de creditare.

Potrivit noii strategii, CEZ intentioneaza sa reduca cheltuielile cu 20% in perioada 2010-2014 si limiteaza semnificativ viitoarele achizitii.

CEZ detine in Romania companiile CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, primele doua fiind derivate din fosta filiala de distributie si furnizare a energiei energiei Electrica Oltenia, pe care grupul ceh a cumparat-o de la stat in 2005.