Declaratia lui Miller a fost facuta dupa semnarea, cu directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a unei intelegeri privind infiintarea companiei South Stream AD, detinuta in mod egal de Gazprom si grupul bulgar, cu scopul constructiei South Stream in Bulgaria, informeaza Mediafax.

Seful Gazprom a temperat, astfel, temerile de la Sofia ca Rusia ar putea alege Romania pentru tranzitul South Stream spre Europa Centrala si de Sud, din cauza pretentiilor cabinetului bugar, condus de premierul Boiko Borisov, in legatura cu mai multe proiecte energetice.

"Cu Bulgaria pregatim studiul de fezabilitate al proiectului si avem semnat un acord pentru constructia South Stream; cu Romania nu avem semnate contracte", a declarat Miller jurnalistilor in timpul vizitei de la Sofia.

Gazprom discuta cu Romania posibilitatea intrarii tarii in proiectul South Stream din postura de consumator si nu de stat de tranzit, a adaugat el. Miller l-a insotit sambata pe premierul rus Vladimir Putin in timpul unei vizite in Bulgaria.

Rusia a initiat contacte cu Romania in privinta South Stream in primavara anului acesta, dupa ce guvernul condus de Borisov a lasat impresia ca nu accepta o serie de cereri rusesti legate de proiect.

Citeste si:

Gazprom a anuntat in octombrie ca Romania ar putea semna in primul trimestru al anului urmator un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea in proiectul South Stream, daca rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic si international pentru implementarea proiectului in Romania.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).