Grecia a avut anul trecut un deficit de 15,4% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mare decat estimarea anterioara, de 13,6%, si totodata cel mai ridicat din zona euro, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Nivelul datoriei a fost revizuit la 126,8% din PIB, de asemenea cel mai ridicat din zona euro, superior celui al Italiei, de 116% din PIB. Eurostat a anuntat, totodata, ca renunta la rezervele avute in legatura cu datele statistice ale Greciei.

Revizuirile datelor legate de deficitul Greciei au provocat cresterea costului accesului statului elen la finantare. Aceasta situatie a impins Grecia in pragul intrarii in incapacitate de plata si a declansat criza datoriilor din regiune. Eurostat a modificat ultima oara datele legate de deficitul si datoriile elene in aprilie, ceea ce a determinat agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service sa coboare ratingul Greciei si l-a fortat de premierul elen George Papandreou sa ceara ajutor financiar UE si Fondului Monetar International (FMI).

Revizuirea inseamna ca Atena nu va putea respecta tintele de deficit stabilite in schimbul ajutorului financiar de urgenta, de 110 miliarde de euro, primit de la Uniune si FMI, noteaza Bloomberg.

Ministerul elen de Finante anticipeaza, in lumina modificarilor efectuate de Eurostat, ca deficitul din acest an se va situa la 9,4% din PIB, iar nivelul datoriei va atinge 144% din PIB. Ministerul spera in continuare ca va putea aduce pana in 2014 deficitul la nivelul de 3% din PIB tolerat de UE.

Comisia Europeana a emis in ianuarie un raport in care punea sub semnul indoielii acuratetea datelor economice ale Greciei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si