"Au loc discutii la nivel oficial cu colegii din UE, referitoare la conditiile actuale din piata. Irlanda nu a solicitat oficial ajutor extern, iar guvernul dispune de finantare si pentru mare parte din 2011", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului irlandez de Finante, citat de Bloomberg, informeaza Mediafax.

Confirmarea discutiilor a avut loc in conditiile in care ministrii de Finante din zona euro se vor intalni marti la Bruxelles.

Ingrijorarea investitorilor referitoare la finantele Irlandei favorizeaza planul cancelarului german Angela Merkel de a obliga creditorii privati sa contribuie la salvarea unor state cu probleme financiare, potrivit unui oficial guvernamental din Germania.

Liderii europeni sunt divizati fata de planul german, momentul sustinerii financiare a Irlandei si oportunitatea ca BCE sa continue sa cumpere obligatiuni ale statelor cu datorii mari.

Citeste si:

"Atata timp cat guvernele europene vor oscila, pietele nu se vor calma. Este probabil ca nervozitatea din piete sa se amplifice", a declarat Marco Annunziata, economist sef la UniCredit Group in Londra.

Autoritatile irlandeze sustin ca nu au nevoie de finantare pana la jumatatea anului 2011, dar bancile, afectate de prabusirea pietei imobiliale, au devenit tot mai dependente de BCE, ca urmare a majorarii costului finantarii.

Barclays Capital estimeaza costul unui eventual ajutor pentru Irlanda la 80 de miliarde de euro, in intervalul 2011-2013.

"Problemele sectorului bancar irlandez nu sunt doar legate de lichiditati, dar si de capital. Din acest motiv, ar fi adecvat sprijinul prin intermediul Fondului European pentru Stabilitate Financiara", a spus Constancio. El a aratat ca bancile nu pot primi direct imprumuturi din acest fond, ci doar guvernele care pot folosi banii pentru sectorul bancar.