"Nu cred ca zona euro este in pericol. Ne confruntam cu turbulente si situatii la care nu m-as fi gandit acum un an si jumatate. Cel mai important lucru este, pe langa masurile de ajutor convenite, coordonarea mai buna la nivel economic. Aceasta inseamna ca economiile mai putin competitive azi trebuie sa se imbunatateasca", a afirmat Merkel la postul TV ARD, potrivit Mediafax.

Oficialul german a declarat luni ca Uniunea Europeana (UE) se va prabusi in cazul in care moneda euro dispare.

Intrebata despre Irlanda, ale carei probleme cu datoriile genereaza speculatii potrivit carora statul ar putea avea nevoie de ajutor extern, Merkel a raspuns ca zona euro are un plan de salvare pentru tarile cu probleme.

Citeste si:

"Avem o plasa de salvare pentru cazul in care o tara are nevoie de ajutor, insa nu vad sa apara prea curand o astfel de situatie. Dar daca un stat are nevoie, poate cere ajutor, daca zona euro, ca intreg, este in pericol", a spus cancelarul.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat recent ca zona euro si Uniunea nu vor supravietui daca problemele bugetare ale unor state membre nu sunt rezolvate.

Zona euro traverseaza o noua zona cu turbulente puternice din cauza ingrijorarilor pe care le ridica Irlanda si alte state cu probleme ale uniunii monetare, precum Portugalia, Grecia sau Spania. Aceste tari se confrunta cu deficite bugetare foarte mari.