Bulgaria ramane interesata de aderarea la zona euro, in pofida tensiunilor legate de Irlanda si Grecia, si va aplica, probabil, pentru intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM-2) in a doua jumatate a anului viitor, a declarat ministrul de Finante Simeon Djankov, citat de Reuters.
Bulgaria intentioneaza sa demonstreze inainte de introducerea monedei leva in mecanismul ERM-2 ca va indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% acceptat la nivel comunitar.

"Determinarea noastra de a intra in zona euro este mai puternica ca niciodata. Cea mai buna solutie este sa ne alaturam zonei euro cat de repede putem", a spus Djankov, intr-un interviu pentru Reuters, citat de Mediafax.

O decizie de a permite unei tari sa intre in ERM-2 are nevoie de unanimitate intre statele din zona euro, acordul Bancii Centrale Europene (BCE) si al Comisiei Europene.

Mai multi diplomati au afirmat, neoficial, ca exista un interes redus in a permite Bulgariei sa se apropie de euro, din cauza reputatiei legate de coruptie si crima organizata. Acestia au notat, insa, imbunatatirea aspectelor respective in Bulgaria.

Djankov nu se asteapta ca problemele zonei euro sa conduca la reticenta in primirea de noi membri.

"Zona euro are nevoie de tari ca Estonia sau Bulgaria, care au demonstrat in ultimii ani ca au politici fiscale conservatoare, deficite reduse si un nivel scazut de indatorare", a spus el. Esonia va adopta euro la 1 ianuarie anul urmator.

Odata ce va deveni evident ca Bulgaria va indeplini criteriul de deficit bugetar, va cere UE si BCE sa intre in ERM-2. Negocierile pentru introducerea monedei nationale in mecanismul ratelor de schimb ar putea dura cateva luni sau chiar mai mult.

O tara care vrea sa adopte euro trebuie sa-si mentina moneda in ERM-2 pentru cel putin doi ani, perioada in care aceasta poate fluctua doar in cadrul unor limite fixe fata de euro. In cazul Bulgariei acest criteriu nu va reprezenta o problema, deoarece leva are un curs fix, stabilit de un consiliu monetar.

Pentru anul viitor, Bulgaria vizeaza un deficit bugetar de 2,5%, fata de 3,9% in acest an, si o crestere economica de 3,6%, comparativ cu 0,7% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri