Bulgaria intentioneaza sa demonstreze inainte de introducerea monedei leva in mecanismul ERM-2 ca va indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 3% acceptat la nivel comunitar.

"Determinarea noastra de a intra in zona euro este mai puternica ca niciodata. Cea mai buna solutie este sa ne alaturam zonei euro cat de repede putem", a spus Djankov, intr-un interviu pentru Reuters, citat de Mediafax.

O decizie de a permite unei tari sa intre in ERM-2 are nevoie de unanimitate intre statele din zona euro, acordul Bancii Centrale Europene (BCE) si al Comisiei Europene.

Mai multi diplomati au afirmat, neoficial, ca exista un interes redus in a permite Bulgariei sa se apropie de euro, din cauza reputatiei legate de coruptie si crima organizata. Acestia au notat, insa, imbunatatirea aspectelor respective in Bulgaria.

Djankov nu se asteapta ca problemele zonei euro sa conduca la reticenta in primirea de noi membri.

Citeste si:

"Zona euro are nevoie de tari ca Estonia sau Bulgaria, care au demonstrat in ultimii ani ca au politici fiscale conservatoare, deficite reduse si un nivel scazut de indatorare", a spus el. Esonia va adopta euro la 1 ianuarie anul urmator.

Odata ce va deveni evident ca Bulgaria va indeplini criteriul de deficit bugetar, va cere UE si BCE sa intre in ERM-2. Negocierile pentru introducerea monedei nationale in mecanismul ratelor de schimb ar putea dura cateva luni sau chiar mai mult.

O tara care vrea sa adopte euro trebuie sa-si mentina moneda in ERM-2 pentru cel putin doi ani, perioada in care aceasta poate fluctua doar in cadrul unor limite fixe fata de euro. In cazul Bulgariei acest criteriu nu va reprezenta o problema, deoarece leva are un curs fix, stabilit de un consiliu monetar.

Pentru anul viitor, Bulgaria vizeaza un deficit bugetar de 2,5%, fata de 3,9% in acest an, si o crestere economica de 3,6%, comparativ cu 0,7% in 2010.