"Procuratura il pune sub acuzare pentru tranzactii in baza unor informatii cu caracter privilegiat", a declarat purtatorul de cuvant al procuraturii, Thomas Vecsey, referitor la directorul general al OMV, potrivit Mediafax.

Reprezentantii grupului OMV nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Investigatia care a precedat punerea sub acuzare dureaza de mai multe luni.

Actiunile OMV se aflau in scadere cu 0,7%, la 26,835 euro, la ora 17:06. Imediat dupa informatia privind punerea sub acuzare a directorului general al OMV, actiunile grupului au scazut peste 1%, la 26,68 euro, potivit site-ului bursei de la Viena.

Autoritatea austriaca de reglementare in sectorul financiar a cerut procuraturii, in august 2009, sa stabileasca daca Ruttenstorfer trebuie pus sub acuzare pentru folosirea unor informatii privilegiate la achizitia unor actiuni ale grupului, relata cotidianul Wall Street Journal la acea data.

Citeste si:

Ruttenstorfer a cumparat, la 23 martie 2009, actiuni OMV in valoare de 620.444 de euro, cu o saptamana inainte ca grupul sa anunte acordul de vanzare a participatiei de 20,2% la compania ungara MOL, pentru 1,4 miliarde de euro, suma de doua ori mai mare decat pretul pietei. Acordul a dus la aprecierea actiunilor OMV cu peste 3%.

Autoritatea a investigat cazul din luna aprilie a anului trecut, iar in august 2009 a inaintat concluziile procuraturii.

OMV a anuntat, la momentul respectiv, intr-un comunicat, ca suspiciunile referitoare la Ruttenstorfer sunt nefondate, acesta actionand corect, intr-o maniera transparenta.

In Austria, folosirea de informatii confidentiale se pedepseste cu maximum trei ani de inchisoare.

OMV este actionarul majoritar al Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, si detine totodata in Romania o retea de benzinarii sub brandul propriu. Grupul controleaza 51% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei are o participatie de 20,6%, iar Fondul Proprietatea detine o participatie de 20,11%, restul titlurilor fiind listate la bursa.