Cancelarul german Angela Merkel este prea sever cu statele din zona euro confruntate cu dificultati financiare, intr-un moment in care Irlanda trece printr-o criza serioasa, apreciaza publicatia economica Handelsblatt, care compara atitudinea cancelarului cu duritatea Tratatului de la Versailles.

"Guvernul german are tendinta de a presa si mai mult statele indatorate, chiar daca acestea au cazut la pamant. Economisire si pedeapsa sunt cuvintele preferate ale cancelariei", noteaza redactorul sef al publicatiei de afaceri, Gabor Steingart, intr-un articol intitulat "Versailles, razboiul interior", potrivit AFP, citat de Mediafax.

Merkel a ezitat, in primavara acestui an, ca Germania sa participe financiar la salvarea Greciei de la faliment, iar cancelarul a pledat, de multe ori, pentru inasprirea sanctiunilor impotriva statelor din zona euro confruntate cu datorii si deficite bugetare prea mari.

"Sa te bucuri de nefericirea altora nu este in interesul Germaniei.
Nu asa vom obtine rambursarea datoriilor, vom stabiliza bancile si proteja zona euro. O asemenea atitudine risca sa distruga orice speranta de revenire economica", mentioneaza Steingart.

El adauga ca nimeni nu stie mai bine decat Germania cum trebuie tratati pierzatorii, facand referire la Tratatul de la Versailles, prin care s-a pus capat Primului Razboi Mondial si prin care s-au impus Germaniei sanctiuni economice extrem de severe.

Criza economica ulterioara sfarsitului razboiului a jucat un rol important in venirea la putere a nazistilor si declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Publicatia apreciaza ca Germania ar trebui sa ia ca model, mai degraba, Planul Marshall, elaborat de SUA pentru reconstructia Europei postbelice, prin care au fost stimulate investitiile in economiile sud-europene.

O alta publicatie economica germana importanta, Financial Times Deutschland, titreaza ca Merkel ar trebui sa inceteze a mai lupta pentru obiective neesentiale si sa incerce sa salveze euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Declaratia de la Sibiu - adoptata: 10 angajamente pentru liderii UE