Unele dintre cele mai mari banci americane renunta sau reduc operatiunile cu ambasadele si misiunile diplomatice din Statele Unite, deoarece respectarea legislatiei impotriva spalarii de bani a devenit "o povara", scrie Wall Street Journal (WSJ).
Atitudinea grupurilor financiare ar putea afecta relatiile diplomatice ale Statelor Unite, potrivit Mediafax.

Departamentul de Stat a anuntat ca situatia afecteaza circa 40 de tari, dintre care 16 sunt africane.

Departamentul va gazdui saptamana viitoare o prezentare a autoritatilor bancare pentru ambasadele si misiunile diplomatice afectate.

"Este o decizie comerciala, dar are cu siguranta ramificatii in zona relatiilor diplomatice. Vrem ca aceste misiuni straine sa-si poata derula activitatile diplomatice normale de aici", a afirmat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

In cel putin 150 de scrisori transmise pe 30 septembrie mai multor ambasadori, JPMorgan Chase anunta ca a decis "sa inchida divizia de servicii diplomatice si destinate entitatilor guvernelor straine". Banca a subliniat ca decizia afecteaza doar conturile de business, si nu pe cele personale. Grupul a stabilit termenul de 31 martie 2011 pentru inchiderea tuturor conturilor si sistarea operatiunilor.

Ambasadele sunt vazute de banci in mod similar cu firmele mici, folosind servicii precum cele de administrare a lichiditatilor si a statului de plata.

Citigroup analizeaza de asemenea incheierea sau reducerea afacerilor cu unele ambasade, in timp ce Bank of America si HSBC Bank USA au inceput deja sa ia astfel de masuri, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Bank of America a inchis conturile Ambasadei Angolei la Washington in luna noiembrie, potrivit Departamentului de Stat. Ambasadorul Ismael A. Gaspar Martins a declarat ca decizia bancii a tensionat relatiile Angolei cu SUA.

Autoritatile din Statele Unite au readus in centrul atentiei aplicarea cu strictete a legsilatiei privind spalarea de bani, ridicand costurile suportate de banci.

"Nu merita cheltuielile. In afara de cazul in care ar fi motivati de lucruri in neregula, bancile nu fac prea multi bani din aceste operatiuni", a declarat Edwin Truman, specialist al Peterson Institute for International Economics care a studiat spalarea de bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri