Suedia ar putea oferi Irlandei un imprumut bilateral de pana la 10 miliarde coroane (1 miliard de euro), guvernul de la Stockholm fiind ingrijorat ca problemele statului irlandez ar putea afecta economia europeana, a declarat ministrul suedez de Finante, Anders Borg, citat de Reuters.
Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, declara sambata ca guvernul de la Stockholm ar putea imprumuta Irlanda, informeaza Mediafax. Borg a aratat ca suma va fi similara imprumuturilor acordate de Suedia Islandei si Letoniei.

"Deci vorbim despre o suma intre 5 si 10 miliarde de coroane (500 milioane euro - 1 miliard euro)", a afirmat Borg la un post de radio. Dobanda ar urma sa fie de circa 3%, potrivit oficialului.

Ministrul suedez al Finantelor a adaugat ca temerile privind situatia din Irlanda "reprezinta un risc la stabilitatea financiara din Europa, care ar putea rupe relansarea si determina o scadere mai profunda a economiei".

El a mai precizat ca guvernul suedez vrea sa obtina sprijin cu majoritate larga in parlament pentru orice imprumut catre Irlanda.

Suedia se bazeaza in mare masura pe exporturi pentru cresterea economica si a avut de castigat de pe urma relansarii cererii pe piete cheie din Uniunea Europeana.

Irlanda va semna un acord cu UE si FMI pentru un program de finantare externa de 80-90 miliarde euro, care va functiona cel mai probabil in paralel cu un buget de austeritate menit sa reduca deficitul bugetar si cu un plan de restructurare a bancilor. Marea Britanie a anuntat ca va participa la salvarea Irlandei cu 7 miliarde lire sterline (peste 8 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri