Masurile rapide adoptate pentru rezolvarea crizei din Irlanda arata determinarea celor 16 tari din zona euro de a apara stabilitatea uniunii monetare, iar alte state membre ar trebui sa fie scutite in viitor de problemele Irlandei, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker (foto), potrivit Mediafax.

Afirmatiile sefului Eurogroup, organizatie care reuneste minisstrii de Finante din zona euro, nu au convins insa pietele financiare, care au inregistrat o evolutie negativa luni din cauza temerilor privind extinderea problemelor din Irlanda catre alte state de la periferia zonei euro, in cea mai riscanta situatie fiind Portugalia, noteaza Reuters.

Pietele au avut initial o reactie pozitiva la acordul de principiu dintre Irlanda, UE si Fondul Monetar International, insa au trecut pe minus ulterior.

"Nu cred ca ar putea avea loc o extindere imediata catre alte state. Rezolvarea crizei din Iralnda arata ca luam foarte in serios stabilitatea financiara si coeziunea euro", a spus Juncker.

Planul de ajutor pentru statul iralndez ar putea fi finalizat pana la finele lunii noiembrie, iar primele transe ar putea fi acordate la inceputul anului urmator", a adaugat el.

"Credem ca prima transa ar putea fi acordata Irlandei in ianuarie", a spus oficialul european, confirmand asteptarile analistilor ca valoarea programului financiar sa nu depaseasca 100 de miliarde de euro.

Citeste si:

Portugalia, aflata de asemenea sub presiunea pietelor financiare, nu se va confrunta cu aceleasi problme ca Irlanda, a declarat purtatorul de cuvant pentru afaceri monetare al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj.

"In cazul Portugaliei, sectorul bancar este relativ sanatos si a dovedit acest lucru in ultima luna, ceea ce face situatie complet diferita", a declarat purtatorul de cuvant.

In privinta Irlandei, o echipa de experti ai Comisiei, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene urmeaza sa propuna, cel mai probabil pana la finele lunii, suma de care are nevoie Irlanda si conditiile incluse in programul financiar.

"Vor avea loc intalniri pe parcursul zilelor urmatoare. Este prematur sa speculam despre cifre", a adaugat el.

Irlanda este cel de-al doilea stat din zona euro care intra intr-un acord cu FMI, dupa ce Grecia a semnat in luna mai pentru un program de finantare externa de 110 miliarde euro de la UE si creditorul de la Fond.