Dupa ce Irlanda a "capitulat rusinos" prin acceptarea ajutorului financiar extern, Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor financiar extern, chiar daca autoritatile de la Lisabona incearca sa convinga pietele ca situatiile sunt foarte diferite, potrivit analistilor.
Irlanda a "capitulat rusinos", dupa 90 de ani de independenta si doua saptamani de "minciuni flagrante" din partea guvernului, prin acceptarea ajutorului financiar extern, apreciaza presa irlandeza, care anticipeaza caderea iminenta a executivului responsabil de esecul economic al statului.

UE si FMI au convenit sa acorde Irlandei un imprumut de urgenta de 80-90 miliarde euro.

"Pe piete, exista ideea ca dupa rezolvarea cazului Irlandei, Portugalia va ajunge in prima linie a pietelor", a declarat Joao Cravinho, director la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru Portugalia.

Deocamdata, autoritatile portugheze isi pastreaza speranta, insistand intre diferentele dintre cele doua tari, asa cum au facut-o si in timpul crizei Greciei din primavara.

“Situatia din Irlanda pare ca s-a stabilizat acum, a fost anuntat un pachet de sprijin financiar si mai sunt de stabilit doar detaliile. Irlanda are o problema a sistemului bancar, nu are probleme structurale sau de competitivitate cum a fost cazul Greciei. Problema este ca nu poti sa lasi bancile sa cada, este clar ca trebuie sa le salveze”, a explicat pentru wall-street.ro Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.
Irlanda a negociat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana un sprijin financiar de 80 - 90 de miliarde de euro. Grecia a primit in acest an un imprumut in valoare de 110 miliarde de euro de la cele doua institutii.

Insa, salvarea sistemului bancar va conduce la cresterea datoriei publice a Irlandei si, pe viitor, problema cu care se va confrunta acest stat o sa fie cum vor refinanta datoria si cum vor achita imprumuturile luate de la FMI si UE, subliniaza Laurian Lungu.

“Problemele din Irlanda in particular, precum si cele din periferia zonei euro in general vor continua sa apese asupra zonei timp de cativa ani de acum incolo. Rezolvarea lor este deosebit de dificila si va presupune, printre altele, intarirea politicii fiscale din tarile in cauza”, ne-a declarat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

El este de parere ca problemele din Irlanda vor avea un cost, mai exact o crestere economica mai redusa in zona euro cu impact si asupra Romaniei.

“Irlanda mai are posibilitatea de a majora fiscalitatea.
Au loc pentru a creste impozitele, iar acest lucru reprezinta un avantaj pentru ei”, afirma Lungu.

Nu se poate spune daca 80 sau 100 de miliarde de euro reprezinta o suma mare sau una mica pentru Irlanda, considera Chidesciuc, mentionand ca, de regula, stabilizarea situatiei impune anuntarea de pachete financiare care sunt cel putin la fel de mari precum se asteapta piata.

Pe de alta parte, problemele din zona euro se pot agrava, existand si alte state ce pot ajunge in situatia Greciei sau a Irlandei. “Exista riscul ca Portugalia sau Spania sa ajunga in dificultate. Insa, daca ajunge Spania sa negocieze un sprijin extern cu FMI si UE inseamna ca vorbim de o criza serioasa a zonei euro pentru ca Spania este prea mare. Portugalia este un stat mai mic, dar tot reprezinta o problema”, a concluzionat analistul Laurian Lungu.

Ajutorul pentru Irlanda, raportat la PIB, mai mare decat cel primit de Grecia


Irlanda va primi un ajutor financiar international de pana la 60% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mare decat cel de care beneficiaza Grecia, de 47% din PIB, relateaza Bloomberg.

Goldman Sachs estimeaza ca Irlanda va solicita un ajutor de circa 95 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana si FMI. UniCredit anticipeaza o valoare de 85 de miliarde de euro, iar Deutsche Bank 90 de miliarde de euro.

Grecia a incheiat in luna mai un acord de finantare cu UE si FMI in valoare de 110 miliarde de euro, echivalent cu 47% din PIB.

Costul sustinerii Irlandei este majorat de cel de redresare a sistemului bancar, evaluat de Goldman Sachs la aproape o treime din total.
Spargerea bulei speculative de pe piata imobiliara, in 2008, a dus bancile irlandeze aproape de colaps, iar economia a intrat in recesiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri