Coreea de Nord a lansat marti obuze asupra unei insule din Coreea de Sud, provocand pagube si raniti si determinand o riposta armata din partea Seulului, au anuntat anterior Ministerul sud-coreean al Apararii si agentia Yonhap, scrie 9AM.ro.

Postul de televiziune sud-coreean YTN a precizat ca tirurile de obuze, care au atins insula Yeonpyeong, au provocat raniti si au avariat mai multe locuinte.

Incidentul intervine la cateva zile dupa ce un expert american a primit acces la un centru modern nord-coreean de imbogatire a uraniului, potrivit Realitatea TV. Recent, New York Times relata un episod petrecut in cursul acestei luni, in care autoritatile nord-coreene i-ar fi prezentat unui cercetator american, aflat in vizita in Coreea de Nord, o centrala nucleara construita in secret, destinata activitatilor de imbogatire a uraniului.

"O unitate de artilerie nord-coreeana a declansat tiruri de provocare la ora 14.34 (7.34, ora Romaniei), iar trupele sud-coreene au ripostat imediat", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii.

Potrivit unui localnic, citat de postul YTN, circa 50 de obuze au cazut pe insula Yeonpyeong, provocand pagube la locuinte.

Citeste si:

"Cel putin zece case au ars. Ni s-a ordonat prin portavoce sa parasim casele", a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al insulei situate in Marea Galbena, o zona disputata de cele doua Corei, unde s-au produs alte incidente in trecut.

Imaginile difuzate de televiziuni prezentau coloane de fum ridicandu-se deasupra insulei.

Aceste tiruri intervin in timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing.

Cititi mai multe despre atacul Coreei de Nord asupra unei insule sud-coreeane pe 9AM.ro.