Merkel a afirmat in aceasta saptamana ca euro este intr-o "situatie exceptional de serioasa".

"Ma irita. Nu se face diferenta intre euro ca moneda si problemele statelor individuale din zona euro. Euro nu este in pericol. Anumite state sunt", a spus Nowotny.

El a adaugat ca Portugalia nu poate fi comparata din punct de vedere economic cu Irlanda si Grecia, insa situatia volatila de pe piete creeaza un risc de revarsare a crizei.

Citeste si:

"In privinta factorilor economici, Portugalia nu poate fi comparata cu celelalte tari. Dar trebuie sa spunem ca economia in general este in mare masura influentata de psihologie, iar pietele actioneaza uneori in moduri exagerate, in panica. In acest sens, exista un risc, deci este important ca Irlanda sa fie stabilizata si sa se elimine efectele de revarsare", a aratat oficialul BCE.

Intrebat daca este corect ca unele banci au cumparat obligatiuni de stat cu bani de la BCE fara a suporta vreun risc, Nowotny a aratat ca aceasta situatie reprezinta o problema.

Un alt membru al consiliului BCE, Axel Weber, a declarat pe 21 noiembrie ca detinatorii de obligatiuni din sectorul privat ar trebui sa participe la stiuatiile de "bailout" (interventie financiara pentru salvarea de la faliment a unei companii sau a unui stat).