Consiliul de supraveghere al grupului austriac de petrol si gaze OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat ca nu are motive sa il demita pe directorul general, Wolfgang Ruttenstorfer, in urma acuzatiilor de insider trading aduse saptamana trecuta de procurorii din Viena, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Ruttenstorfer (60 de ani) a fost pus sub acuzare in legatura cu o tranzactie cu actiunile OMV facuta la scurt timp inainte ca grupul sa anunte vanzarea actiunilor pe care le detinea la grupul ungar MOL.

El a respins acuzatiile si a aratat ca nu va demisiona din functie.

Contractul directorului general al OMV expira in luna martie a anului viitor.

"Dupa parerea consiliului de supraveghere, nu exista in prezent niciun motiv de a schimba directorul general. Dr. Ruttenstorfer este confirmat ca CEO", se arata intr-un comunicat transmis de OMV.

Ruttenstorfer, director general al OMV din 2002, ar putea risca pana la cinci ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat de tranzactii cu informatii privilegiate.

Autoritatea de servicii financiare din Austria, FMA, a cerut procurorilor, in luna august a anului trecut, sa-l ancheteze pe Ruttenstorfer in legatura cu o tranzactie cu actiuni OMV care era de mai multe luni in vizorul agentiei.

OMV a raportat, la momentul efectuarii tranzactiei, ca Ruttenstorfer a cumparat actiuni de 620.000 euro la 23 martie 2009.

O saptamana mai tarziu, OMV a vandut participatia de 21% detinuta la grupul ungar MOL, dupa ce a esuat in incercarea de a prelua aceasta companie.

Vanzarea pachetului de actiuni la MOL catre compania ruseasca Surgutneftegaz, pentru 1,4 miliarde euro, a adus o prima de aproape 100% peste cotatia bursiera a actiunilor companie ungare de la acea data. OMV a iesit astfel din actionariatul MOL fara sa piarda bani, iar actiunile au crescut cu 3,3% in ziua in care a fost anuntata vanzarea.

Ruttenstorfer sustine ca tranzactia din 23 martie, prin care si-a dublat detinerea la OMV la 40.030 de actiuni, a fost raportata corect si nu reprezinta specula pe termen scurt.

El a declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca a cumparat actiunile in cadrul unui program de bonusuri pe termen lung si ca nu le poate instraina timp de trei ani.

Actiunile OMV, tranzactionate pe bursa de la Viena, stagnau la ora 8:15 GMT (10:15 ora Romaniei) la 26,34 euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si