Membrii Organizatiei Mondiale a Comertului nu au reusit sa reduca semnificativ barierele care stau in calea schimburilor comerciale internationale.

Din aceasta cauza, cresterea economica sustinuta din ultimii ani va avea de suferit.

Fosta colonie britanica Hong Kong a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute inca o runda din nesfarsita discutie privind liberalizarea comertului international. Ca si cu alte ocazii, marile rezultate s-au amanat pentru o intalnire viitoare. tarile in curs de dezvoltare nu au primit un acces sporit la pietele agricole ale statelor bogate, asa cum se asteptau. Prin urmare, tari ca Brazilia si India refuza in continuare sa permita jucatorilor europeni sau americani accesul liber in sectorul serviciilor, de la cele bancare la utilitati.

Cum statele dezvoltate exporta tot mai mult servicii, lasand grija productiei manufacturate Chinei, limitarea accesului pe pietele emergente nu poate decat sa le diminueze perspectivele de crestere. Principalii vinovati, in opinia tarilor in curs de dezvoltare si a SUA, pentru esecul negocierilor sunt europenii, care tin cu dintii de Politica Agricola Comuna. Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a afirmat insa ca Uniunea a facut destule concesii, si ca este vremea ca ceilalti parteneri sa-si reduca taxele vamale. De exemplu, SUA ar trebui sa isi modifice modul de acordare a ajutoarelor alimentare, care, in actuala forma, constituie subventii indirecte pentru fermierii americani.

Blocarea discutiilor pe tema liberalizarii comertului a deschis alte culoare de negociere. Cele mai sarace 20 de state vor primi ajutoare financiare din partea SUA si UE, dar si acces preferential pe pietele cele mai bogate. Bruxelles-ul s-a angajat sa ofere din anul 2010 un miliard de euro in ajutoare destinate stimularii comertului cu tarile sarace. Reprezentantii economiilor dezvoltate nu au cazut insa de acord asupra bunurilor ce vor fi exceptate si daca acestea vor putea fi importate cu taxa vamala zero si fara cote de volum.

Majoritatea participantilor la discutii au apreciat ca accesul bunurilor provenite de la cele mai sarace state sa se faca gradual, pe grupe de produse. Dar de ce este atat de importanta liberalizarea comertului mondial. O paralela simpla cu Europa de dupa al doilea razboi mondial este cat se poate de sugestiva. Planul Marshal, prin care americanii au acordat ajutoare europenilor, a preintampinat colapsul economiei vest-europene. Dar numai exporturile catre cea mai bogata piata, cea a SUA, au garantat avantul economic al Marii Britanii, Frantei, Germaniei sau Italiei. Asadar, cresterea volumului de schimburi internationale nu face decat sa garanteze cresterea economica. Pentru a avea succes, liberalizarea trebuie facuta pe baze transparente si a unei legislatii predictibile.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22415&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri