Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a exclus "in mod absolut" scenariul in care Spania va fi nevoita sa ceara ajutor financiar extern si a indicat ca Guvernul nu intentioneaza sa introduca noi majorari de taxe pentru reducerea deficitului bugetar, potrivit Reuters.

"Cei care pariaza impotriva Spaniei se inseala", a afirmat Zapatero la postul de radio RAC1, anunta Mediafax.

Costul finantarii a crescut pentru Spania, in conditiile in care investitorii evita obligatiunile spaniole. Ei sunt ingrijorati ca deficitul bugetar mare si datoriile bancilor vor forta statul sa ceara ajutor financiar extern, precum Grecia si Irlanda.

Zapatero a respins "in mod absolut" acest scenariu. Premierul a adaugat ca nici Uniunea Europeana si nici Banca Centrala Europeana (BCE) nu au cerut Spaniei sa ia masuri aditionale pentru a reduce deficitul bugetar la limita tolerata de zona euro, pana in 2013.

"Comisia Europeana nu a cerut Spaniei nimic, BCE nu a cerut nimic, nici ieri si nici alaltaieri", a spus oficialul.

Financial Times Deutschland a indicat, fara a preciza sursa informatiilor, ca majoritatea tarilor din zona euro si BCE fac presiuni asupra Portugaliei sa ceara ajutor, asemenea Irlandei si Greciei, pentru a salva Spania, a cincea mare economie din UE, de la o soarta asemanatoare. Informatiile au fost negate de premierul portughez.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si