Ucraina ar putea intra in uniunea vamala formata de Rusia, Kazahstan si Belarus, a declarat presedintele Viktor Ianukovici, provocand indolieli legate de sperantele acestui stat de a incheia un acord de comert liber cu Uniunea Europeana, transmite Reuters.

"Este posibila (intrarea in uniunea vamala n.r.), dar exista proceduri care trebuie urmate in Ucraina, precum amendarea Constitutiei, fie de catre Parlament fie printr-un referendum", a afirmat Ianukovici dupa o intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit Mediafax.

Ucraina negociaza cu Uniunea Europeana semnarea unui acord de asociere care include si un pact de comert liber, dar autoritatile de la Bruxelles nu au promis nici aderarea la UE nici acordarea statutului de candidat.

Intrarea Ucrainei in blocul comercial dominat de Rusia ar putea afecta un acord cu UE, intrucat uniunea vamala are o politica de comert exterior comuna, cu legaturi stranse cu statul rus.

Rusia a lansat uniunea vamala dupa ce si-a pierdut rabdarea in asteptarea intrarii in Organizatia Mondiala a Comertului.
Rusia, Belarus si Kazahstan au incheiat saptamana trecuta un acord de coordonare a politicilor macroeconomice, element esential pentru infiintarea zonei comerciale libere in 2012.

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale in 2009, Ianukovici a orientat politica externa a Ucrainei catre Rusia, a renuntat la obiectivul de intrare in NATO si a prelungit un acord prin care fortele navale rusesti pot folosi bazele militare ucrainene de la Marea Neagra.

Ianukovici a spus insa ca tara sa ramane angajata integrarii europene si a cerut UE, principalul partener comercial al tarii, sa recunoasca potentialul de stat membru al Ucrainei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si